Care sunt persoanele care ar putea fi obligate să se vaccineze?

 

Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familia, aduce clarificări importante privind vaccinarea obligatorie, o sintagmă care se regăsește în proiectul de buget al Ministerului Sănătății pentru acest an.

 

Buicu a spus că în România sunt trei tipuri de vaccin pentru care ar exista, după caz, obligativitate, opțiune și recomandare.

 

„În acest moment, la Parlament, există un proiect de lege care împarte vaccinurile în trei categorii. Vaccinuri obligatorii, vaccinuri opționale și vaccinuri recomandate. Am scos din prevederile care au venit de la Senat prevederea care făcea referire la consimțământul prezumat. Cu alte cuvinte, toată populația României își dădea, prin naștere, consimțământul pentru vaccinare.Având în vedere drepturile pacienților care spun foarte clar că orice act medical se face pe baza unui consimțământ informat, acest lucru l-am introdus în proiectul despre care facem referire.Din cuvintele pe care domnul ministru Voiculescu sau domnul prim-ministru Cîțu, nu știu cine a făcut această fundamentare, vorbește despre o obligativitatea vaccinării, fără să facă o delimitare între tipurile de vaccinări, ne arată superficialitate, necunoștință”, a declarat Florin Buicu.

Florin Cîțu: Campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie

 

Premierul Florin Cîțu a dat asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Executivul ar urma să introducă obligativitatea vaccinării anti-COVID-19.