Veste tristă! Doliu uriaș în muzica populară. A murit Luca Novac

 

Doliu în muzica populară: marele taragotist al Banatului Luca Novac a încetat din viață pe 15 februarie, la vârsta de 79 de ani. Presa din Banat a anunțat că s-a stins din viață taragotistul Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară din România. Grav bolnav,

Luca Novac s-a stins în locuința sa din Timișoara, după cum a anunțat realizatoarea emisiunii de folclor de la Radio Timișoara, Daniela Băcilă.

 

Luca Novac, “taragotistul de aur”

Luca Novac fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Gradde Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”, conform Tion.ro.

În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică.

A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”. scrie kanald.ro