Iohannis, mesaj pentru cetățenii de etnie romă: ”Vă îndemn să lucrăm împreună”

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, sâmbătă, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.

Șeful statului subliniază faptul că, ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări și de culpabilizare în masă.

 

”Comunități întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente și atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică!” – spune președintele în mesaju său.

 

Textul integral al mesajului președintelui Klaus Iohannis:

 

”Astăzi se împlinesc 165 de ani de când, așa cum spunea textul Legiurii pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești, poporul român se despărțea de „neomenia şi ruşinea de a ţine robi”.

A fost unul dintre acele momente de o relevanță cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea și occidentalizarea societății românești la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului și a valorilor societății de la acea vreme, pregătind țara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană.

Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci și greu de vindecat. Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic și social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii și rasismului au marcat în mod tragic existența lor.