Valeriu Gheorghita, prima declaratie dupa primul caz de soc anafilactic inregistrat in Romania dupa vaccinarea COVID-19

 

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a transmis ca in Romania s-a inregistrat primul caz de soc anafilactic dupa vaccinarea impotriva COVID-19. Este o reactie extrem de rara la vaccin, cu o frecventa de doar doua pana la cinci cazuri la un milion de doze de vaccin administrate.

 

O femeie in varsta de 46 de ani, care nu se stia cu antecedente alergice, a intrat in soc anafilactic, dar si-a revenit in aproximativ 7 minute, dupa ce personalul medical a intervenit rapid.

 

“A fost inregistrat un caz de soc anafilactic la o femeie de 46 de ani care a fost vaccinata cu vaccinul produs de Astra Zeneca. S-a intervenit rapid si in circa 7 minute femeia era cu stare generala mult ameliorata. Ea a fost transportata la spital si urmeaza sa fie externata. Femeia nu se stia cu istoric de reactii alergice. Reactia de soc anafilactic este una extrem de rara”, a declarat Valeriu Gheorghita.

 

In ceea ce priveste reactiile adverse inregistrate la vaccin, majoritatea acestora sunt minore, a mai spus medicul Valeriu Gheorghita. Varsta medie a romanilor care au dezvoltat reactii adverse este de 41 de ani, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

 

Socul anafilactic este o reactie extrem de rara inregistrata la vaccin, in general cu persoane care sufera de o alergie, chiar daca nu stiu acest lucru.

 

“Este o reactie greu de anticipat, mai ales la o persoana care nu are istoric alergic. Este o reactie adversa cu o frecventa de doar doua pana la 5 cazuri la un milion de doze de vaccin impotriva COVID-19 administrate. Este important sa fie recunoscuta la timp si sa se actioneze corect din punct de vedere medical” a mentionat Valeriu Gheorghita.