Romania suspenda preventiv o saptamana vaccinarea cu lotul AstraZeneca

Vaccinarea cu serul dezvoltat de compania AstraZeneca va fi supendata in Romania timp de o saptamana. Anuntul a fost facut de catre autoritati, joi seara, dupa ce mai multe tari au luat decizia de a opri vaccinare cu acest ser in urma unor suspiciuni ca ar duce la efecte secundare grave.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, anunta ca Romania nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridica suspiciuni la nivel european. Medicul a precizat ca a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite in 17 state.

”Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra caruia exista aceasta suspiciune ca ar fi potential legat de aparitia unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat intr-o perioada de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, aparitia unor cheaguri de sange. Agentia Europeana a Medicamentului a analizat aceste cazuri si a stabilit la acest moment ca nu ar fi un indiciu in ceea ce priveste relatia de cauzalitate”, a declarant, joi, Valeriu Gheorghita.