Alocațiile elevilor, micșorate pentru absențele nemotivate. Cât au voie să lipsească de la școală

Alocațiile elevilor vor fi micșorate și chiar suspendate, începând cu 1 ianuarie 2020, dacă aceștia au un număr mare de absențe nemotivate. Măsura face parte dintr-un proiect de lege care prevede majorări anuale pentru sumele alocate elevilor din România și a fost implementată deja în județul Vaslui.

Alocațiile elevilor vor fi micșorate pentru absențele nemotivate

Abandonul școlar reprezintă o problemă care devine tot mai gravă în România. În aceste condiții, statul român a decis că este nevoie de un proiect de lege care să cuprindă măsuri pentru elevii care lipsesc des de la școală. Proiectul prevede că elevii care au un număr mare de absențe nemotivate vor primi alocații mai mici sau li se va suspenda dreptul de a primi alocație.

Un elev care într-un semestru a absentat nemotivat de 10-19 ori va primi, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o alocație micșorată cu 20%. Dacă are 20 de absențe, alocația se înjumătățește, iar dacă lipsește nemotivat de mai mult de 20 de ori, nu va mai primi deloc alocație.

Măsura a fost deja implementată în județul Vaslui, unde peste 400 de familii nu au mai beneficiat de alocație.

„A fost suspendată plata alocațiilor de susținere a familiei pentru un număr de 427 de familii, suma aferentă fiind de 88.741 lei. Alocația pentru susținerea familiei a fost diminuată de la plata în proporție de 20%, respectiv 50% pentru un numãr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. Numărul total de absențe școlare nemotivate, transmise de Inspectoratul Școlar Județean către instituția noastră, a fost de 1.869”, a declarat Sorin Prepelitã, directorul Agenției Județene pentru Plãți și Inspecție Socialã Vaslui.

Alocația se acordă elevilor cu vârsta maximă de 18 ani. Valoarea alocației este de 300 de lei pentru copiii cu vârstă de maxim doi ani și de 150 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Copiii cu handicap primesc 300 de lei până la împlinirea vârstei de 18 ani.