ANM, ÎN ALERTĂ! -21 DE GRADE CELSIUS ÎN OCTOMBRIE, TEMPERATURĂ MINIMĂ RECORD ÎN ROMÂNIA

Administrația Națională de Metorologie a avertizat că zilele calde de la începutul lunii octombrie vor fi urmate de o răcire accentuată a vremii, un val de aer polar urmând a survola România.

Luna octombrie a debutat cu temperaturi de vară, mercurul din termometre ajungând până la 31 de grade Celsius. Din punct de vedere statistic, de-a lungul timpului, luna octombrie a oferit surprize atât la nivelul valorilor maxime, cât și la nivelul celor minime. Spre exemplu, conform informațiilor furnizate de meteorologi, maxima absolută a fost de… 39 de grade și s-a înregistrat la stația Armăsești, în anul 1952.

Vremea se va răci la jumătatea săptămânii, temperaturile scăzând până la 16-17 grade Celsius, anunță specialiștii ANM. Aerul polar va ajunge deasupra României în seara de miercuri, iar frigul se va intensifica mai ales în dimineața zilei de joi, atunci când sunt așteptate și scăderi semnificative de temperatură. Potrivit unei prognoze făcute de site-ul Severe Weather Europe, vor mai fi afectate și țările din centrul și estul Europei.

În ceea ce privește minima absolută care a fost înregistrată în România, în luna octombrie, specialiștii ANM trasmit că – în anul 1988 – minima absolută din punct de vedere al temperaturii a fost de, atenție, -21.3 grade, la stația Întorsura Buzăului.