Anunț trist pentru români. Acestea sunt pensiile care scad cu 75%. Ești pe lista neagră?

Noua lege a pensiilor vine cu prevederi care nu îi vor încânta pe toți românii. În proiect este scris că pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii, în timp ce persoanele care au pensie specială se vor bucura și de pensia publică.

Legea vine cu o discriminare care îi indignă pe români. În timp ce pensionarii de rând sunt obligați să opteze pentru o singură pensie, deputații, senatorii și militarii vor avea venituri obținute din pensia publică și cea specială.

Persianele care potrivit legii nu pot beneficia de o pensie specială optează pentru o singură pensie. Ei nu pot beneficia de una din următoarele categorii: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

Astfel că persoanele văduve care până acum luau și pensia soțului sau soției nu vor mai lua bani pentru doi, ci vor fi nevoiți să aleagă pentru o singură pensie, în timp ce parlamentarii vor avea o pensie specială la care se adaugă și banii din pensia publică.

Cu toate acestea, dacă soțul văduv nu optează pentru o pensie de urmaș, poate beneficia pe lângă pensia proprie de un ajutor lunar de 25% din pensia soțului decedat, conform ultimelor reglementări.

Punctele de pensie: Noua lege a pensiilor pusă recent în dezbatere publică de Ministerul Muncii vine cu schimbări despre care românii e musai să știe.

Proiectul va fi transmis Parlamentului pentru aprobare după dezbatere. Legea se va aplica etapizat până în anul 2021 când va intra integral în vigoare.

Cuantumul pensiei se determină astfel, conform reglementărilor aduse de Lia Olguța Vasilescu și consilierii ei: înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. La determinarea acestui cuantum, fracțiunile de leu se întregesc la un leu care să fie în favoarea celui care primește pensia.

Conform site-ului economica.net, valoarea punctului de referință reprezintă de fapt raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare care sunt prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

La ora intrării în vigoare a legii pensiilor, valoarea punctului va fi de 75 de lei. Așadar, din 2022 punctul de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației cunoscut an de an la data de 1 septembrie și confirmat de Institutul Național de Statistică.

Dacă media anuală a inflației va avea valoare negativă se va păstra ultima valoare a punctului de referință, se arată în legea lui Vasilescu.

Valroile punctului de pensie sunt 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, 1,775 lei la 1 septembrie 2020 și 1,875 lei la 1 septembrie 2021, conform preconizărilor actuale.