Au făcut necropsia bebelușului mort în timpul slujbei de botez, uite ce au găsit medicii legiști, răspunsul lor i-a îngrozit pe părinți. Preotul responsabil de botez a răspuns întrebărilor, cum s-a întâmplat totul

La sfârșitul săptămânii trecute un bebeluș a murit în Iași, chiar în biserica în care a fost botezat, șirul evenimentelor care au dus la moartea lui a îngrozit o țară întreagă.

Micuțul avea doar o lună, părinții săi locuiesc în localitatea ieșeană Curături, dar bebelușul lor a murit imediat după slujba botezului și, în ciuda manevrelor destinate să-l salveze, ele nu au folosit la nimic.

Conform conducerii IML, după o primă analiză, medicii nu au putut să își dea seama care a fost cauza decesului copilului. Legiștii au mai preciza și că vor efectua un examen microscopic, iar rezultatele acestuia vor fi prezentate în termen de aproape două luni.

Dr. Diana Bulgaru, directorul IML Iaşi, a declarat: ,,Medicul legist nu a văzut nimic la analiza macroscopică. Până la acest moment, nu se poate preciza cu exactitate cauza decesului”.

Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Banatului a oferit și el punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă: ,,Părintele Nechifor Hrestnic a răspuns întrebărilor care i s-au adresat din partea mitropoliei. Părintele a precizat că slujba botezului a decurs absolut firesc pe toată durata. La momentul botezului propriu-zis, adică al scunfundării copilului în apa sfinţită din cristelniţă, nu a fost niciun fel de incident care să-i atragă lui sau altcuiva atenţia. Copilul s-a comportat în mod absolut obişnuit şi a avut aceeaşi reacţie pe care o are majoritatea copiilor botezaţi. A plâns, a ţipat, i-au dat suzeta, iar a mai plâns, i-au luat-o, iar i-au dat-o. Nu s-a întâmplat nimic în timpul botezului, spasme sau altceva.

La sfârşitul slujbei, când s-a terminat absolut totul, cei care îmbrăcau copilul au remarcat că bebeluşul nu mai mişcă, că are o stare inertă şi atunci s-au precipitat. Părintele terminase tot, era deja în altar, şi în momentul în care a auzit agitaţie, s-a întors în biserică să vadă ce se întâmplă. Părintele a intervenit în biserică şi a iniţiat primele maneve de resuscitare, cu masaj cardiac şi respiraţie gură la gură. De altfel, de la momentul scufundării copilului în cristelniţă, până spre sfârşitul slujbei durează vreo 20 de minute. Deci după botez au mai fost vreo 15-20 de minute de slujbă, timp în care copilul a avut cu reacţii fireşti. Părintele spune că totul este înregistrat pe camerele de luat vederi ale familiei care a solicitat botezul. Preotul paroh este marcat din punct de vedere sufletesc foarte mult după acest eveniment”.

Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi, a explicat ce s-a făcut pentru acordarea ajutorului necesar copilului: ,,Sâmbătă, prin apel la 112 la ora 17.07, SAJ Iaşi a fost solicitat să intervină la biserica din Curături pentru un sugar de o lună care prezenta dispnee, adică dificultăţi de respiraţie. La locul solicitării a fost dirijat un echipaj SAJ de tip C2, cu medic, care s-a întâlnit pe drum cu o maşină în care se afla sugarul. Bebeluşul a fost preluat de echipajul nostru care a constatat că pacientul prezintă cianoză, lipsă respiraţie şi lipsă puls. Medicul a început imediat manevrele de resuscitare, copilul a fost intubat şi ventilat mecanic şi transportat în curs de resuscitare către Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii «Sfânta Maria» din Iaşi”.

Din câte se pare, adevărata cauză a decesului copilului va fi aflată abia peste două luni.