BREAKING NEWS | Ce se întâmplă după 15 mai

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi seara o conferinţă de presă de aproape două ore. Aceasta este prima conferinţă de presă pe care preşedintele a susţinut-o de la începutul crizei provocate de noul coronavirus.

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Este mai mult de o lună şi jumătate de când trăim cu această stare de urgenţă. Deja putem să tragem destul de multe concluzii statistice. Aş începe prin a remarca faptul că autorităţile, împreună cu medicii şi românii au obţinut rezultate notabile. Societatea românească a dovedit maturitate.

Sunt conştient că medicilor şi românilor le-a fost foarte greu. Repet, pericolul nu a trecut. E nevoie în continuare de maximă atenţie. Faptul că din 15 mai e posibil să relaxăm unele măsuri, nu înseamnă că vom reveni brusc la viaţa normală. Vor rămâne foarte multe restricţii în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maxim 3, nu vom putea merge la restaurante, nu vom putea ieşi din localităţi decât dacă avem un motiv întemeiat.

După 15 mai vom avea obligaţii să purtăm măşti când suntem în spaţii închise sau când folosim mijloacele de transport în comun. Autorităţile trebuie să se retragă uşor, uşor, iar responsabilitatea să fie preluată de cetăţeni.

Sunt convins că mulţi părinţi au o problemă cu faptul că trebuie să se întoarcă la muncă, iar copiii nu merg la şcoală. Dar gandiţi-vă ce probleme ar avea dacă şi-ar trimite copiii la şcoli şi aceştia s-ar întoarce bolnavi acasă. Din aceste motive şi alte câteva, am decis să nu redeschidem şcolile. Elevii din clasele terminale nu sunt obligaţi la şcoală, au doar această oportunitate. Dacă vor pot merge, dacă nu se pregătesc pentru examene acasă.

Săptămâna viitoare vom decide în ce formă continuăm. Dacă vom continua în starea de urgenţă sau dacă vom găsi o altă formă administrativă. Varianta finală în cazul în care nu prelungim starea de urgenţă este deja pregătită.

Se lucrează intens.

Am solicitat să avem un număr mai mare de testări, inclusiv în perioada în care epidemia va bate în retragere. Avem un test rapid, care nu este foarte sigur, şi avem testul molecular al cărui rezultat vine după o zi. Nu prea are rost să facem testări în masă.