CADOURI CRACIUN 2019. Cât vor cheltui românii pentru pachetele de sub pomul de iarnă

CADOURI CRACIUN 2019. Utilizatorii de internet intenţionează să ofere cadouri de Crăciun, în medie, unui număr de 10-11 persoane, iar bugetul pentru cadouri este cel mai mare din ultimii cinci ani, astfel că, în comparaţie cu anul trecut, când suma medie cheltuită a fost de 730 de lei, potrivit unui sondaj al platformei Compari.ro, care arată că, anul acesta, românii vor să cheltuie în medie 1.011 lei pentru cadouri, depăşind cu mai mult de 440 de lei bugetul de acum patru ani.

CADOURI CRACIUN 2019. Sondajul anual efectuat de Compari.ro în rândul populaţiei adulte din România cu acces la internet caută să determine şi în acest an care sunt cadourile prin intermediul cărora intenţionăm să-i surprindem pe cei dragi, prieteni şi cunoştinţe, în contextul în care se apropie Black Friday, evenimentul care dă startul cumpărăturilor de Crăciun.

Luând în considerare ultimii patru ani, Crăciunul de anul acesta al internauţilor va fi probabil „cel mai bogat” de până acum, arată sondajul.

Pe lângă familia restrânsă şi extinsă oferim cadouri mai ales prietenilor, în timp ce cadourile făcute colegilor de muncă sunt mai puţin întâlnite.

”Rolul internetului în procesul de cumpărare este incontestabil. Pe lângă dezvoltarea dinamică a cumpărăturilor online – tipică şi în cazul ţării noastre – internetul precede sursele tradiţionale, cum ar fi turul magazinelor, studierea cataloagelor cu oferte sau reclamelor/anunţurilor chiar şi în procesul de informare înainte de plasarea comenzii. Însă o noutate este rolul din ce în ce mai important al site-urilor de comparare de preţuri: cu toate că utilizatorii de internet români preferă să se informeze direct căutând prin ofertele marilor magazine web, în 2019 utilizarea site-urilor de comparare a preţurilor (de exemplu Compari.ro etc.) a devenit cea de-a doua sursă de informare (63%), înainte de căutarea produselor prin motoarele de căutare online „tradiţionale” (precum Google, Bing etc. – 51%)”, mai arată sondajul.

În afară de căutarea de informaţii, majoritatea achiziţiilor sunt efectuate prin internet: 71% dintre utilizatorii de internet români intenţionează să comande de la un magazin online din ţară şi în acest an, dar 19% au în vedere şi anunţurile online, de exemplu în cazul cumpărării de la o persoană fizică.

Doar 9% dintre utilizatorii de internet intenţionează să comande de la un magazin online din străinătate.

Cei care nu comandă produsul de pe internet după efectuarea unei căutări online, îşi vor face cumpărăturile şi în acest an în mall-uri (52%) sau în magazine tradiţionale, de specialitate (22%). Bărbaţii sunt predispuşi să comande din străinătate, în timp ce femeile, tinerii şi pensionarii preferă să facă cumpărături în mall-uri.

Achiziţionarea cadourilor, un proces complex

Deşi niciodată nu e prea devreme pentru a începe cumpărarea cadourilor, majoritatea aşteaptă totuşi promoţiile corespunzătoare, Black Friday fiind cea mai populară în rândul utilizatorilor de internet români (34%).

”Începerea timpurie – încă din octombrie – atrage doar 6% dintre utilizatorii de internet, în timp ce 24% tind să amâne cumpărăturile până în ultimul moment. Amânarea este cea mai frecventă în rândul cumpărătorilor cu vârsta sub 30 de ani, precum şi în cazul bărbaţilor. În zilele care preced sărbătorile, aceştia întârzie cu cumpărăturile atât de mult, încât sunt şanse mari să aleagă până la urmă să-şi facă cumpărăturile în mod tradiţional, făcând shopping în mall-uri”, potrivit sondajului.