Cine a fost Zaraza? E adevărat că a sfârșit cu gâtul tăiat?

Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește „Zaraza”. Totuși, cine a fost faimoasa Zaraza și cum a sfârșit focoasa femeie?

Zaraza ar fi fost o brunetă focoasă cu ochi verzi, celebră în Bucureştiul interbelic. Zaraza a fost rodul unei iubiri pasagere dintre un boier grec stabilit pe meleaguri mioritice și o țigancă numită Didina.

Cristian Vasile, interpretul care a lansat frumoasa romanţă ”Zaraza”, ar fi cunoscut-o pe Zaraza la localul „Vulpea Roşie” de pe Lipscani. Unii au spus despre Zaraza, catalogată la vremea respectivă ca ar fi fost cea mai frumoasă femeie din București, că ar fi fost o doamnă de companie.

Cristian Vasile și frumoasa Zaraza ar fi avut o relație ce a durat aproximativ doi ani. Un alt lăutar celebru în acele vremuri, Zavaidoc, s-a îndrăgostit și el iremediabil de Zaraza care i-ar fi refuzat avansurile. Frumoasa țigancă și-a găsit sfârșitul în octombrie 1946, într-o seară în care Zaraza a ieşit să cumpere tabac pentru iubitul ei Cristian Vasile. Aceasta ar fi fost ucisă de un ţigan pe malul Dâmboviței care ar fi fost tocmit de Zavaidoc. Cum? Țiganul i-a tăiat Zarazei gâtul.

Cristian Vasile, artistul fără nume pe cruce
Legenda spune că, trist din cale afară, intepretul ar fi mâncat cenuşa Zarazei cu linguriţa. Ba mai mult, Cristian Vasile şi-ar fi turnat terebentină pe gât, ca să se omoare. Acesta n-a murit, însă i-au fost afectate corzile vocale.