Cum se face înmulțirea trandafirilor prin metoda „Burrito”. Procedura este foarte simplă!

In cele ce urmeaza va propunem o metoda unica, dar foarte simpla, de inmultire a trandafirilor prin butasi. Probabil stiti ca multi gradinari prefera sa inmulteasca aceste plante prin butasi verzi si rareori folosesc marcotajul si altoirea. Insa butasirea obisnuita si inradacinarea directa in sol nu dau aceleasi rezultate ca inmultirea prin metoda „Burrito”.

Cat de frecvent ati observat cum se rup ramurile lungi de trandafiri dupa ninsorile puternice de la sfarsitul iernii? Parca nu sunt inghetate, deoarece stratul de zapada nu a permis patrunderea gerului, dar acest strat de nea le si lezeaza intr-o oarecare masura. El nu este daunator pentru cei care trateaza cu pasivitate taierea ramurilor la inceputul primaverii. Iar noi stim ce trebuie sa facem cu ele!

Metoda „Burrito” este folosita pe larg in SUA. In Europa ea a inceput sa fie aplicata in pepinierele comerciale pentru inmultirea portaltoilor. Butasii de trandafiri nu trebuie sa fie mai subtiri decat creioanele: chiar se prefera ca ei sa fie mai grosi. De asemenea, ei trebuie sa aiba lungimea de 15-20 cm. Asemenea butasi contin suficiente zaharuri pentru dezvoltarea radacinilor, mai ales daca se ia in consideratie absenta frunzelor – frunzele si coditele lor trebuie indepartate.

Ca de obicei, taietura inferioara a butasului se face sub un mugur, iar cea superioara – aproximativ intre 2 muguri. Cercetati cu atentie butasii, care urmeaza sa fie inradacinati: asigurati-va ca ei nu prezinta semne de boala si leziuni. Daca macar un butas va avea o pata de mucegai sau vreun semn mic de boala, exista probabilitatea ca toti butasii sa fie afectati in timpul pastrarii. De aceea, aruncati toti butasii suspecti.

Apoi pregatiti ziarul (preferabil, unul mare), o punga obisnuita de plastic si apa. Adunati cu grija butasii intr-un manunchi si infasurati-i atent in ziar, astfel incat sa fie acoperiti in totalitate. Unii gradinari prefera sa puna un strat subtire de muschi (obisnuit, de padure) printre butasi: acesta „regleaza” aportul hidric la nivelul lor.

Asa-zisa „lipie” din ziar si butasi trebuie umezita cu apa. Nu o udati prea tare! Puteti sa umeziti o carpa, sa o stoarceti putin si sa inveliti „lipia” de ziar in ea. Puteti pur si simplu sa stropiti ziarul cu apa, astfel incat sa-l umeziti in totalitate. Daca ati adaugat prea multa apa, permiteti-i sa se scurga.

Apoi puneti „lipia” in punga de plastic. Este necesar sa o asezati intr-un loc intunecos si racoros, cu temperatura de aproximativ 18 grade Celsius. De fapt, calusul, adica initierea formarii radacinilor, dureaza 3-4 saptamani. De aceea, manunchiul trebuie verificat de 1-2 ori pe saptamana.

Cercetati butasii: unii pot sa inceapa sa putrezeasca, iar altii sa se afle deja in stadiul final, dar calusul lor sa nu fie format. Acesti butasi trebuie aruncati. In general, daca se respecta conditiile de umiditate si temperatura, numarul butasilor defecti este mic. Toti butasii se dezvolta diferit si elibereaza calusul si radacinile tinere in momente diferite. Daca butasii au deja radacini, puteti sa-i plantati deja in sol deschis. Doar butasii se pregatesc la inceputul primaverii, cand se tunde gradina, iar dupa 3-4 saptamani solul se incalzeste suficient.

Plantati-i ca de obicei: cu un mugur deasupra nivelului solului, iar restul in pamant. Acoperiti-i cu mini-sere sau sticle de plastic. Lasati-i sa se dezvolte incetisor pana la inceputul verii. Nu uitati sa-i umbriti si sa-i irigati, cand vremea este caniculara.

Cand frunzulitele se vor dezvolta in mod activ, va sosi perioada in care veti putea adapta treptat butasii la o cantitate mai mare de aer proaspat, deschizand mini-serele sau indepartand sticlele pe parcursul a 30-60 minute.

Sursa: radio.bzi.ro