Dupa ce a facut milioane de euro casa de moda Dior nu vrea sa recunoasca faptul ca ne-a copiat imbracamintea traditionala.

Casele de modă se confruntă deseori cu probleme pentru ca au plagiat alte branduri sau alti designeri și pentru ca „împrumuta” elemente din culturile locale.

Anul trecut, când a apărut colecția lui Dior în toamnă, oamenii au început să observe că unele dintre hainele lor păreau familiare.

Proiectele au pus în centrul atenției micile regiuni din Bihor. Se observa o asemănare uimitoare intre colectia din toamna a lui Dior cu hainele tradiționale din Bihor.

Casa faimoasă de modă vinde acum hainele din acea colectie pentru o sumă izbitoare de 30.000 de euro.

Cu toate acestea, niciun venit nu va merge în comunitatea Bihor, deoarece Dior nu a recunoscut niciodată sursa care i-ar fi alimentat inspirația.

Această situație a pornit o nouă metoda de a lupta împotriva razboaielor culturale. Revista de modă din România, Beau Monde, a lansat o campanie pentru a face dreptate. Cu ajutorul meșterilor și designerilor nativi din Bihor, au creat o linie de modă nouă, care ajută la păstrarea tradițiilor lor. Așa s-a născut Bihor Couture.

Proiectul permite iubitorilor de moda sa cumpere imbracaminte traditionala din Bihor la un pret mult mai ieftin, deoarece platesc direct mesterii locali sa faca hainele.

Derulați mai jos pentru a vedea designerii din Bihor!