Medicul anestezist care ajută copiii cu malformații cardiace. În operații ascultă rock sau jazz

Mai mult de jumătate dintre copiii care se nasc cu malformații cardiace în România sunt condamnați la moarte.

Avem un singur centru funcțional în care pot fi operați, iar alte asemenea proceduri au loc prin bunăvoința unor doctori care au înțeles că fără ei, cei mici se prăpădesc.

Astfel de medici se alătură echipelor care vin din străinătate și care operază gratuit. Pe unul dintre ei îl cunoaștem în cadrul campaniei „Medicii schimbării”. Este anestezistul Ovidiu Lazăr – pasionat de munte, de grădinărit și mai ales de medicină.

Dr. Ovidiu Lazăr: „Îmi place să merg pe munte. Plăcerea vine cred din copilărie. Am copilărit la poalele munților Vlădeasa”.

Este o zi de joi și după un maraton de operații, medicul Ovidiu Lazăr simte nevoia de o pauză. Și-a rupt câteva ore înainte de a se întoarce la spital pentru a-și încărca bateriile pe munte. Este locul pe care îl iubește încă din copilărie și simte că aici își poate limpezi gândurile.

Dr. Ovidiu Lazăr: „Aici te deconectezi total. E nevoie din când în când de o rupere de ritm.″

„Ar fi trebuit să aleg copiii”

Reporter: „Dacă ați putea să o luați de la capăt, ați schimba ceva?”

Dr. Ovidiu Lazăr: „Aș face aceeași meserie. Între adulți și copii ar fi trebuit să aleg copii. Cred că așa ar fi trebuit să fac.”

Reporter: „De ce va gândiți așa?”

Dr. Ovidiu Lazăr: „Poate aș fi putut să fac mai multe decât am făcut”.

Odată cu trecerea timpului, ieșirile pe munte s-au rărit, spune doctorul Lazăr. În prezent, cea mai mare parte a timpului și-o petrece în sala de operație.