Medicul Radu Zamfir avertizeaza. Care sunt simptomele cancerului de colon, de pancreas si de stomac

Radu Zamfir, medic primar chirurgie generala la Spitalul Fundeni, a vorbit despre cele mai raspandite tipuri de cancer. Care sunt simptomele cancerului de col, de pancreas, de stomac si ce alimentatie recomanda renumitul medic. „Dintre cele mai blande le-am putea enumera pe cele colorectale. Ca gresivitate urmeaza cancerul de stomac, de pancreas.”, spune medicul Radu Zamfir.

Cancerul de colon „E pe locul 4 la noi in tara. Este o problema serioasa de sanatate si oamenii isi dau sema cat de importanta e sanatatea cand o pierd. Cred ca este consecinta aglomeratiilor urbane, alimentatie dezordonata. Alimentatia de tip fast-food si alimentatia in care nu exista legume, fructe, acestea contribuie la aparitia acestor cancere in timp.

Oamenii care au in familie rude de gradul 1 cu patologii de acest gen, analizele ar trebui facute mai des.”, mai spune medicul Exista alimente care pot preveni cancerul de colon? „Sunt alimente care sunt considerate diete protective. Dieta mediteraneana, de exemplu, bazata pe carne alba.” Sunt bune suplimente? „Suplimentele nu cred ca sunt rele, dar au echivalenta unui medicament. De ce sa luam niste medicamente cand putem printr-o dieta sanatoasa sa nu avem probleme.” Care sunt simptomele cancerului la colon

„Sunt niste simptome specifice de organ, sunt date atat de topografia leziunii, cat si de posibilele complicatii. Pot exista sangerari. Un pacient care se prezinta la medic cu hemoroizi este obligatoriu sa faca si o colonoscopie.” Exista sanse de vindecare? „Ideal e sa gasesti pacientul in etapa cea mai incipienta faza a bolii. De aceea tratamentul este mai simplu, poate fi si un tratament endoscopic. De obicei, cel putin la noi, aceste neoplazii sunt gasite in stadii mai avansate, care necesita rezectii de organ.” Cancerul de pancreas

„Chiar azi mi-a venit la control un pacient, pe care l-am operat de cancer in urma cu 6 ani. In momentul de fata a venit sa-si faca analizele, iar in urma acestei evaluari sper sa iasa bine. Dar este fantastic ca exista acesti 6 ani.” CITESTE SI: Medicul Leon Danaila dezvaluie una dintre cele mai banale cauze ale cancerului. Toti romanii sunt vizati Care sunt simptomele cancerului la stomac?

„In functie de localizare, simptomele sunt destul de tardive. Este descoperit intr-un stadiu in care nu este rezecabil. Pentru cancerul de cap de pancreas, icter mecanic, este primul semn uneori, asociat cu o distensie de vezicula biliara. Uneori pacientul remarca o umflatura in partea dreapta sub coaste. Cancerul la stomac. „Este mai agresiv ca cel de colon. Daca ne-am gandi la cele doua organe, datorita faptului ca diametrul stomacului este mai mare si simptomatologia initiala este redusa. De aceea este posibil sa fie descoperit in stadii avansate.”, a spus medicul.