O fetiță de 11 ani, obligată să se căsătorească cu vărul ei, de 22 de ani. Imaginile au stârnit revoltă

Un filmuleț în care apare o fetiță de 11 ani din Iran care este obligată să se căsătorească cu vărul ei primar, de două ori mai în vârstă, a stârnit revoltă în mediul online.

Pe imagini, filmate pe 26 august, în localitatea Bahmaei, se vede cum „mullah”-ul, cel care oficia căsătoria, l-a întrebat pe ginere dacă va plăti, conform tradiției, pentru mâna fetei. Acest „bir” se numește „mahr”.

Ginerele a plătit 14 monede de aur și 50 de milioane de tomani, adică aproximativ 9.000 de euro, a notat France24. În conformitate cu sharia, legea islamică, mirii trebuie să-și rostească apăsat consimțământul. „Mullah-ul” a întrebat-o pe mireasă. „Fatima, ești de acord să te căsătorești cu Milad Jashani?”.

Mireasa a răspuns ferm: „Cu permisiunea părinților mei, da!”. Mirele a spus și el un „Da” apăsat, astfel că au devenit soț și soție.

Un procuror a desfăcut căsătoria, dar părinții vor s-o refacă! Codul Civil iranian stabilește vârsta căsătoriei la 13 ani pentru fete și la 15 ani pentru băieți, dacă au acordul părinților lor.

Dar dacă familiile vor să se căsătorească o fată care are 12 ani sau mai mică cu un băiat de 14 ani sau mai mic, pot cere unui judecător să-i declare „maturi intelectual”, suficient pentru căsătorie. Conform statisticilor oficiale, în 5,5% din căsătoriile iraniene, miresele sunt sub 15 ani.

Două zile mai târziu, un procuror a anulat căsătoria și a spus că i-a inculpat pe mullah și pe părinții fetei pentru o căsătorie ilegală de minori. Totuși, familiile au spus presei că vor încerca să se recăsătorească cuplul. Sunt multe organizații civice care luptă pentru îndreptarea lucrurilor și pentru a interzice căsătoriile cu minori. „Au fost și alte căsătorii cu copii care au avut loc în ultimele luni.

Dar de această dată există un videoclip și câteva fotografii. Imaginile au făcut o impresie puternică și au pus presiune asupra oficialităților locale și naționale pentru a lua măsuri. Vicepreședintele Iranului pentru Femei și Afaceri de Familie a spus că va urmări problema. Atunci procurorul local a anulat căsătoria în urma unei hotărâri a unui judecător”, a spus un cercetător iranian care urmărește căsătoriile cu minori. Căsătoria a fost anulată pentru că mireasa a fost declarată „imatură intelectual”. Problema e că acest test al „maturității” este o formalitate.

De multe ori, copiilor ajunși în fața judecătorilor pentru a se stabili dacă sunt îndeajuns de maturi pentru a întemeia o familie, le este arătată o bancnotă și sunt întrebați ce valoare are. Sau cine este președintele Iranului. Sau, și mai grav, sunt întrebați dacă vor să se căsătorească și atât. Această lege foarte permisivă le permite taților să-și forțeze fetele să se mărite la orice vârstă. Sau îi pot mitui pe judecători să le declare „mature”.