TAMARA BUCIUCEANU BOTEZ A MURIT. CUM A RĂBUFNIT CARMEN TĂNASE ATUNCI CÂND … ”SĂ VĂ FIE RUȘINE!”

Marea actriță Tamara Buciuceanu Botez a murit marți, 15 octombrie, la spitalul Elias, unde era internată de o bună perioadă. Avea 90 de ani. În urmă cu un an, actrița a primit premiul Academiei Române pentru merite deosebite în Teatru și Film. Nici nu s-a auzit, iar colega ei de scenă, Carmen Tănase, a răbufnit la adresa presei.

“Stimata’ presa, acum doua zile, aceasta mare, uriasa actrita a luat premiul Academiei Romane pentru merite deosebite in teatru si film! Nu v-a interesat! Este o stire care nu vinde, asa-i? Atit va spun: sa va fie rusine obrazului! Ocupati-va in continuare de Bianca Dragusanu! Asta si meritati!”, a răbufnit Carmen Tănase.

Tamara Buciuceanu Botez a murit. Carieră impresionantă în teatru și film

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una dintre reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită “Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria “Liceenii”.

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

A avut roluri importante în teatru în piese precum “Coana Chirița”, “Romeo și Julieta la început de noiembrie”, “Scaunele”, “Cumetrele”, “Doctor fără voie”, “Nepotul”, “Așteptând la arlechin”, “Domnișoara Nastasia”, “Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa “Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul “Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996).